2023 Kpss öğretmen atamaları mülakatları yuvarlama mı olacak? Ayrıntılı haber..

2023 Kpss öğretmen atamaları mülakatları yuvarlama mı olacak? Ayrıntılı haber..

2023 Kpss öğretmen atamaları mülakatları yuvarlama mı olacak? Ayrıntılı haber..

20 bin öğretmen ataması duyurusu geçtiğimiz haftalarda Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin tarafından basın açıklaması ile yapılmıştı. Öğretmenlerimiz atama için başvuruları tamamlandı. Tercih yapmadan önce mülakat sürecinden geçecek. Mülakatların nasıl yapılacağı ise muamma. 20 bin öğretmen ataması mülakatları yuvarlama mı yapılacak yoksa sıralamalar sil baştan mı? İşte ayrıntılar..

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğretmen atamaları mülakatlarında yeni sistem getirdi. Yeni sistemde mülakat puanları yüzde 50 Kpss puanları yüzde 50 geçerli olacak şekilde düzenleme yapıldı.

Mülakat başvuruları alındı. Sınav giriş yerleri açıklandı. Öğretmenlerimiz Temmuz ayının 1'i itibariyle mülakatlara girmeye başlayacak.

Lakin kafalarda soru işareti var. Mülakatlar yuvarlama mı yapılacak yoksa sil baştan mı?

Öncelikle mülakatlarda genel kültür sorusu sorulacağı için sil baştan olacak şekilde yapılması ölçülebilirlik açısından tam bir felaket olacaktır. Malum genel kültür çok geniş bir kavram. Kimi şansına bildiği yerden gelirse atanacak, kimileri ise şansına bilmediği bir yerden gelirse atanamayacak. Yani genel kültür sorusuyla birlikte atanmak tamamen şansa olacak. Kaldı ki genel kültür soruları zaten Kpss'de soruldu. Genel Kültür'den 10 puanlık bir not düşürme bile sıralamada olan bir kişiye sıralama dışına atmaya yetecektir.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 45 dakikalık bir ders anlatımı olacağını belirtmişti. Lakin yayınlanan kılavuzda bunun böyle olmayacağı, öğretmenler ders anlatma süreçlerini açıklayacağı ve genel kültür sorusunun olacağı bir mülakata girecekler.

Dolayısıyla böyle bir sistemde sıralamaların sil baştan yapılması mümkün olmayacaktır.

Diğer taraftan torpil olacak mı? soruları soruluyor. Duyumlarımıza göre bazı çevreler torpil yapmak için birilerini arıyorlar. Evet, bu gerçek. Özellikle sıralamada olanlar haklarının yenilmemesi için mecburiyetle girişimde bulunuyorlar. Keza sıralamanın dışındakiler de. Lakin herkes olumsuz dönüt alarak dönüyor. Mülakatlar hakkında diyebileceğimiz tek net şey var ki bu da torpilin kesinlikle olmayacağı. Milli Eğitim Bakanlığı bu konulardaki önlemini aldı. Bölgelere Genel Müdürler gönderilecek. Torpilin olmayacağını net şekilde söyleyebiliriz.

Peki mebpersonel.org olarak ne düşünüyoruz?

Tüm bu faktörleri göz önüne aldığımızda eleme olmayacak gibi duruyor. Lakin dosyası olanlar, güvenlik soruşturmasından kalanlar ya da çok göze batanlar elenebilir.

Tabi Milli Eğitim Bakanlığı mülakatı sil baştan sıralama olacak şekilde de uygulayabilir. Bu konu hakkında net bir cevap yok. Bakanlık ''kimsenin hakkı yenmeyecek.'' diyor. Kimsenin hakkı yenmeyecekten kasıt birkaç şey karşımıza çıkıyor.

İlki kesinlikle torpil olmayacağı yönünde ki gerçekten öyle gözüküyor.

İkincisi ise ya eleme olmayacak veya yukarıda belirttiğimiz şekilde olacak.

Üçüncü ihtimal ise çok mantıksız geliyor. Eğer sıralamalar sil baştan, torpil olmadan yapılırsa bu sefer il bazlı değerlendirme kriterlerini kimse tutturamaz. Bir komisyon öğretmene 75 puan verirse, aynı öğretmen farklı komisyona girse belki de 76 puan verecek belki de 80 puan. O yüzden burada hak yememekten bahsedemeyiz. Kpss gibi mutlak bir değerlendirme olmayacağı, bireysel bir değerlendirme olacağı için sıralamada olan öğretmenlerimizin hakkı yenmiş olacaktır.

Son olarak komisyonlar öğretmenlerin Kpss puanlarını da görecek. O yüzden mülakatlarda Kpss puanlarının aynısını vermeleri zor olmayacaktır.

Şube müdürleri de vicdan yapacak, vebal almamaya gayret göstereceklerdir.

Sonuç olarak, yukarıda belirttiğimiz üzere güvenlik soruşturmasında sıkıntı olanlar, dosyası olanlar ve de çok göze batan öğretmenlerimiz hakkında eleme olup, diğer sıralamada olan öğretmenlerimiz hakkında eleme beklemiyoruz.

Mebpersonel.org / ÖZEL HABER

HABERE YORUM KAT

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

10 Yorum