Veliler isyanda! Okullar gelir kapısı olarak, gezi ve etkinlik düzenliyor!

Veliler isyanda! Okullar gelir kapısı olarak, gezi ve etkinlik düzenliyor!

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından tasarruf tedbirleri kapsamında belli kısıtlamalara gidilmesinden dolayı okullara 2024-2025 eğitim öğretim yılında daha önceki eğitim öğretim yılından daha az ödemek gönderildi. Peki okullar nereden gelir elde ediyor?

2024-2025 eğitim öğretim yılı başında bakanlık tarafından getirilen tasarruf tedbirleri kapsamında okullara verilen ödeneklerde düşüş yaşandı. Okullar gelir elde edebilmek için çareyi düzenlenecek olan etkinliklerde buluyor. Ancak bu durum velilerin pek hoşuna gidecek bir durum değil. Peki söz konusu etkinlikler yasal olarak düzenlenmek zorunda mı? Velilerin şikayet etme hakkı bulunuyor mu?

Ödenekler bir önceki yılın yarısına düştü!

2024-2025 eğitim öğretim yılında okulları bekleyen diğer bir kriz ise finansal krizdir. Geçmiş yıllarda Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer tarafından tüm eğitim kademelerindeki okullara tahsis edilen ödenekler 2024-2025 eğitim öğretim yılında bir önceki yılın adeta yarısının da altına düşmüş durumda.

Bu kapsamda söz konusu ödeneklerin incelendiğinde temizlik ve kırtasiye kalemleri adı altında gönderildiği görülmektedir. Ancak bahsi geçen ödenekler geçtiğimiz yıl 40 bin lira gönderilmiş olan okullara bu yıl söz konusu ödenekler 20.000 lira ve hatta daha altında gönderildi.

Kültürel faaliyetler düzenleniyor

Bu durumdan dolayı okullar çeşitli gezi, kültürel faaliyetler düzenleyerek gelir elde etmek istiyor. Özellikle tur şirketleri ile yapılacak olan anlaşmalar neticesinde söz konusu şirketlerden alınacak olan komisyon bedellerini okullar, gelir hanesine yansıtmak istiyor.

Ancak okulların mevcut durumda böyle bir hakları yoktur. Yani 100 liralık bir geziyi 120 liraya organize ederek 20 lirayı okul aile birliği gelir tablosuna yansıtma gibi bir şansları bulunmamaktadır. İlgili gelir kalemlerini bağış adı altında düzenleyip sisteme işleyen okul yöneticileri ile ilgili olarak velilerin şikayet etmesi durumunda işlem başlatılır.

HABERE YORUM KAT

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

2 Yorum