Öğretmenlerin okullarda öğrencilere üst araması yapması yasal mı?

Öğretmenlerin okullarda öğrencilere üst araması yapması yasal mı?

2024-2025 eğitim öğretim yılı devam ederken, öğrencilerin okula getirmesi yasak olan malzemeleri bulundurmaları halinde alacakları cezalar uygulanmaya devam etmektedir. Peki, bu durumda öğretmenlerin arama yapması yasal mıdır?

Özellikle okul idareleri tarafından öğretmenlere verilebilen üst arama görevleri bakıldığı zaman ciddi anlamda işe yarayan ve öğrencilerin güvenlikleri açısından oldukça önemli olan görevlerdir. Milli Eğitim Bakanlığı öğrencilerin makyaj malzemesi, kesici delici aletler, bağımlılık yapacak olan zararlı maddeler gibi çeşitli malzemeleri okula getirmelerini ve ilgili malzemeleri kullanmalarını kesinlikle yasaklamaktadır.

Bu yasak öğrencileri korumak için koyulmuştur

Söz konusu yasak gençlerin ve çocukların akıl, beden sağlıkları açısından ciddi anlamda büyük risklerin ortaya çıkmasını önlemek amacıyla kurulmuştur. Ancak ne İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde ne de Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde söz konusu malzemeler ile ilgili olarak öğrencilerin üstlerinin aranabileceğini belirten herhangi bir madde bulunmamaktadır.

Arama yapan öğretmen suçlu duruma düşebilir mi?

Yönetmelikte bu anlamda bir madde yer almadığından dolayı öğrenci velisi tarafından şikayet edilmeniz durumunda suçlu duruma bile düşebilirsiniz. Bu sebeplerden dolayı öğrencilerin ellerinde görülen sakıncalı malzemelere el koymanın dışında tespit edilenin dışında kolluk kuvvetlerinin dışında öğretmenlerin arama yapmaları kesinlikle yasaktır.

Konu ile ilgili olarak okul yönetimleri tarafından verilen ilgili talimatlar herhangi bir yönetmeliğe ve kanun maddesine dayanmadığı sürece öğretmenler tarafından yerine getirilmek zorunda değildir. İlgili görevler öğretmenlere verebilmesi durumunda öğretmenlerin söz konusu görevleri hangi kanun maddesine göre verdiklerini okul idarelerine yazılı olarak sorma hakları bulunmaktadır. Aksi takdirden öğretmenlere şikayet edilmeleri halinde cezai işlem uygulanabilir.

HABERE YORUM KAT

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

34 Yorum