Eğitimde yenilikler gelmeye devam ediyor! Süreç odaklı yaklaşıma geçiş yapıldı!

Eğitimde yenilikler gelmeye devam ediyor! Süreç odaklı yaklaşıma geçiş yapıldı!

Milli Eğitim Bakanlığı 2024-2025 eğitim öğretim yılı ile ilk defa uyguladığı Türkiye Yüzyılı Maarif modeli ile süreç odaklı yaklaşım sistemine yöneldi. Bu neyi ifade ediyor? Yeni müfredat ile neler değişecek? İşte detaylar…

Bakanlığın gündeme getirmiş olduğu yeni müfredat ile birlikte konu, soru dağılım tabloları tamamen değişti. İlk kez ortak sınav haftası uygulaması getirildi ve ortak sınavlar bu yıla özel kapsamı genişletilerek daha da esnetildi. Süreçte sınavların öğrencilerin düşünmesini destekleyici açık uçlu sisteme doğru evrildi. Tamamen olmasa da büyük çoğunlukta kısa yanıtlı, açık uçlu soru sistemi öne çıkarıldı.

İlkokullarda sınav sistemi kaldırıldı!

İlkokullarda sınav uygulaması tamamen kaldırıldı ve öğrencilerin sınıf içi etkinliklerinin değerlendirilmesi öne çıkarıldı. İlkokul 1. sınıf, ortaokul 5. sınıf ve lise 9. sınıf öğrencileri için yeni müfredatlı eğitim süreci başladı.

Sistemin değişmesi ile beraber öğrencilerin ve öğretmenlerin aynı anda aktif olduğu, öğrencilere anlık yanıt verilen ve geri bildirim sürecinin hakim olduğu bir sisteme başlanmış oldu.

Değerlendirme ölçekleri değişiyor

Süreç odaklı ölçme yaklaşımına göre öğretmenler öğrencilere proje, ödev, sunum, kontrol listesi, sınav, gözlem ve görüşme formu gibi farklı değerlendirme ölçekleri ile yaklaşacak.

Amaç öğrencilere yakın veya uzak çevresinde karşılaşabileceği problemleri veya görevleri vererek motive edici bir geri bildirim sunabilmek. Bu sırada dijital teknolojilerden de aktif olarak faydalanmasını sağlamak amaçlanıyor. Yeni müfredat öğrencilerin eğitim hayatında ne gibi etkilerinin olduğu zaman içerisinde gün yüzüne çıkacak.

HABERE YORUM KAT

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

2 Yorum