2022 yılında imzalanan ÖMK yürürlükten kalktı! O tarihe dikkat! 1 Eylül 2025…

2022 yılında imzalanan ÖMK yürürlükten kalktı! O tarihe dikkat! 1 Eylül 2025…

3 Şubat 2022 tarihli imzalanmış ve hükümleri geçerli olan ÖMK tasarısı son günlerde yürürlükten kaldırıldı. Artık mecliste kabul edilen yeni Öğretmenlik Meslek Kanunu geçerliliğini koruyacak. Peki bu kanunda nelere dikkat edilmeli? İşte detaylar…

Öğretmenlerin hak ve sorumlulukları başta olmak üzere yetkinliklerini de çerçeve içerisinde sınırlandırmış olan yeni öğretmenlik meslek kanunu meclisten geçti. Hükümleri 1 Eylül 2025 tarihi itibariyle geçerli olacak.

Yeni tasarı ile hangi haklar kazanıldı?

Yeni tasarı kapsamında öğretmenlikte ya da uzman öğretmenlikte 20 yıl hizmet süresini tamamlayanlar doğrudan başöğretmenliğe başvuru yapma hakkını kazanıyor. Eğitim Kurumu yöneticileri göreve başlamadan önce Milli Eğitim Akademisinde yönetici yetiştirme programına alınabilecekler.

Milli Eğitim Akademileri kuruluyor!

Eğitim öğretimde huzuru sağlayabilmek için eğitim çalışanlarının şiddetten korunabilmesi amacıyla işlenen suçlara yeni yaptırımlar dahil edildi. Bu kapsamda öğretmenlere yönelik yapılacak hamleler iki katı artırılmış ceza ile karşılanacak.

Yeni ÖMK'nın en büyük avantajlarından birisi öğretmenlerin görev tanımları dışında herhangi bir düzenlemeye karşı korunur hale gelmeleri oldu. Öğretmenlik meslek kanunu ile birlikte mevzuatta belirtilen olağanüstü haller dışında öğretmenin mesleği dışında bir iş ya da faaliyette rızası dışında görevlendirilemeyeceği yönünde bir düzenleme yapıldı.

Milli Eğitim Akademisi kuruldu. Anayasa mahkemesinin iptal kararıyla durdurulan öğretmenlik kariyer basamakları süreci yeniden düzenlenmiş olundu.

HABERE YORUM KAT

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.