Ek tercihlerde sıralama mı önemli taban puan mı?

Ek tercihlerde sıralama mı önemli taban puan mı?

Üniversite öğrencileri için ek yerleştirme dönemi başlamışken, öğrencilerin en çok rahatsız oldukları konu seçtikleri bölümün düşük olmasına rağmen sistem tarafından kabul edilmemesi oldu. Peki bu durumun yaşanma nedeni nedir?

Ek tercih döneminde olan öğrenciler ilk tercihten farklı olarak seçim sırasında hangi unsurlara dikkat ederek tercih yapmalı? Ek tercih başvurusu yaparken sıralama mı yoksa taban puan mı etkili olacak?

Ek tercihlerde başvuru yapanlar…

YKS sınavına girip ilk yerleştirmede herhangi bir programa yerleşmemiş olanlar veya sonradan kayıt yapmaktan vazgeçenler ek tercih başvurusu yapabilecek. İlk tercihte başvuruda bulunup onay alanlar ve herhangi bir programa yerleşenler pişman olsalar bile ek tercih döneminde tekrardan başvuruda bulunamıyor.

İlk tercih döneminde AÖF bölümlerinden herhangi birini seçmiş olanlar örgün kayıt oluşturmadığı için ek tercih hakkı bulunduğunu düşünenler için de şunu söylemek gerek; her ne kadar uzaktan eğitim veya açık öğretim fakültesine kayıt oluşturulmuş olsa da ilk tercihte yerleşilmiş bir AÖF bölümü nedeniyle ek yerleştirmeye başvuru yapılamıyor.

İkinci yerleşme sürecinde ilk tercihlerde geçerli olan sıralama önceliği ek tercihlerde etkili olmuyor. Ek tercihlerde sıralama yerine puana bakmak gerekiyor. Adayın ilgili puan türünde sahip olduğu yerleştirme puanının üstünde puana sahip programlara yönelmesi gerekiyor.

Ek yerleştirme döneminde bir bölümü tercih etmek isteyen öğrencinin puanının tercih etmek istediği bir bölümün bir önceki yerleştirmede oluşan taban puanından daha yüksek olması gerekiyor. Bu kritik noktaya dikkat edelim.

1 puan bile az olsa başvurusu kabul edilmiyor!

Bir bölümün bir önceki yerleştirmede oluşan taban puanından yüksek olması isteniyor. Bir önceki yerleştirmede en son 250.326 puan ile yerleşen bir öğrencinin var olduğu düşünülürse ek yerleştirmede aynı programa başvurmak isteyen bir kişinin 250.326 veya üzerinde puan alması gerekiyor. Sadece 1 puan az bile olsa başvuru kabul edilmiyor.

Ayrıca ilk yapılan genel yerleştirme sürecinde tercih listesine eklenen bölüm ek tercih döneminde boş olsa dahi yeniden tercih listesine yazılamıyor.

HABERE YORUM KAT

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

1 Yorum