Öğretmen Atamaları Kontenjan Sayısı: "Milli Eğitim Akademisi Etkisi"

Öğretmen Atamaları Kontenjan Sayısı: "Milli Eğitim Akademisi Etkisi"

Milli Eğitim Akademisinin faaliyete geçmesi öğretmen atama kontenjanını etkiler mi merak ediliyor. İşte detaylar...

Milli Eğitim Bakanlığı, Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) düzenlemesinde eğitime dair pek çok konu yer aldı. Eğitimin gündeminde yar alan öğretmen atamaları konusuna ilişkin yeni sistemde ÖMK kapsamında yerini aldı. Öğretmen istihdamına yönelik hayata geçirilmesi planlanan Milli Eğitim Akademisi öğretmen atamalarında merkezde bulunacak. Milli Eğitim Akademisinin faaliyete geçmesi öğretmen atama kontenjanını etkiler mi merak ediliyor. İşte detaylar...

Milli Eğitim Akademisi Kısaca

Akademi, her branşa ayrılan kontenjan sayısınca adayı KPSS puan üstünlüğüne göre kabul edecek. Adaylar Akademi'de 10,12 veya 14 aylık eğitim sürecine alınacak, başarıyla eğitimini tamamlayanlar Akademi başarı notuna göre öğretmen olarak atanacak. Başarısız adaylar sonraki sene tekrar KPSS puan üstünlüğüne göre akademiye kabul edilebilecek.

Öğretmen Atamalarında Düşük Kontenjan Söylemleri

Öğretmen atamalarında gelecek seneler için verilecek kontenjan sayılarına ilişkin düşük miktarlar telaffuz edilmektedir. Hazine ve Maliye Bakanlığı kamuda tasarruf politikaları kapsamında atamaların emekli sayısınca yapılacağını açıklamıştı.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin yayınlanan röportajında ihtiyaç kadar öğretmen ataması yapabileceklerini ifade ederek 2024 yılında maksimum 8 bin öğretmenin emekli olmasını beklediklerini açıklamıştı.

Bakan Tekin'in güncel açıklamaları arasında ise öğretmen doluluk oranının yüzde 95 civarında olduğu bilgisi yer aldı.

Öğretmen Atamaları Kontenjan Sayısına "Milli Eğitim Akademisi'nin Etkisi" Olabilir Mi?

Öğretmen atamalarında genel kontenjan sayısına etki eden pek çok değişken bulunuyor. Bunların en başında ekonomik göstergeler yer alıyor. Kamuda tasarruf politikaları 20 bin öğretmen atama sayısını doğrudan etkiledi. Önümüzdeki öğretmen atamaları için çok daha düşük söylemler bulunmakla birlikte Akademi eğitiminin de bu sayıya dolaylı şekilde etki edeceği düşünülüyor. Akademi eğitimi sonrasında atama yapan Bakanlıklarda ki aday sayısı da incelendiğinde yüksek miktarlarda atama yapılmadığı görülüyor.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından her yıl ortalama 40 bin olarak gerçekleşen öğretmen atama sayısının ilerleyen süreçte düşeceği tahmin ediliyor. Senede iki sefer yapılan öğretmen ataması senede bir defa olacak şekilde yapılmaya başladı. Akademi eğitiminin de bir yılı aşkın sürede tamamlanacak olması da hesaba katılınca öğretmen atama sayılarının giderek düşmesi bekleniyor.

Akademi Eğitimi Olan Bakanlıklarda Atama Sayıları

Akademi eğitimi sonrasında atama gerçekleştiren diğer Bakanlıklar ne kadar öğrenci kabul ediyor merak ediliyor. 2024 yılı son alım verilerine göre;

  • Diyanet Akademisi 10 bin-12 bin arasında öğrenci kabul etmektedir.
  • Adalet Akademisi 1000 Hakim/Savcı alımı yaparak bu sayıda adayı Akademi eğitimine kabul etti.
  • Polis Akademisi 2500 adayı Akademi eğitimine kabul etti.

Mebpersonel/Özel Haber

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

2 Yorum