Okullar gelir elde etmek için gezi düzenliyor! MEB bu duruma müdahale edecek mi?

Okullar gelir elde etmek için gezi düzenliyor! MEB bu duruma müdahale edecek mi?

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak eğitim faaliyetlerine devam eden okullarda son günlerde okul yönetimine gelir elde etmek adına gezi programları düzenlenmeye başladı. Peki bu durum yasal mı? İşte detaylar…

Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde düzenlenen tüm faaliyetler belli yönetmelikler ve yönergeler çerçevesinde yürütülür. Söz konusu gezi faaliyetleri de aynı şekilde belli kurallara tabi olarak ilerlemektedir. Ancak hiçbir sebep ile okula para kazandırmak adına herhangi bir gezi veya benzeri faaliyet düzenlenemez.

Gelir için gezi düzenlenir mi?

Okulların gelir elde etmeleri için yapılan düzenlemeler yönetmeliklerle belirlenmiştir. Ancak son zamanlarda bu kurala uymadan tur şirketleri ile anlaşıp belirli bir komisyon üzerinden okula gelir kalması şartıyla gezi programları düzenlenmektedir.

Gezi ücretlerinin üstüne yüklü miktarda komisyon ekleniyor

Gezilere maddi olarak imkanı olmaması nedeniyle katılamayacak olan öğrenciler de bu durumlardan dolayı mağdur olmaktadır. Üzerine okulun komisyon payı da eklendiğinde söz konusu gezi ücretlerinin ödenebilir durumun üstünde bir ücretle gerçekleştiği görülmektedir.

Ayrıca düzenlenen gezilerin eğitsel bir değer taşıması ve söz konusu gezi planı doldurulurken ilgili düzenlemenin dikkate alınarak söz konusu gezilerin organize edilmesi gerekmektedir. Bu kapsamda okullarda görev yapmakta yöneticilerin, özellikle okul yöneticilerinin tam yetkili acenteler yerine yetkisiz kimselerle gezi faaliyetini planlaması halinde öğrencilerin can güvenliklerinin de tehlikeye atıldığı unutulmamalıdır.

Bu kapsamda bakanlık söz konusu gezi faaliyetlerinin daha sıkı denetlenmesi, gelen şikayetler üzerine ilgili gezilerin iptal edilmesinin önünü açacak düzenlemeler gitmelidir.

HABERE YORUM KAT

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

2 Yorum