Öğretmenlik Kariyer Mesleği Midir?
Öğretmenlik bir kariyer mesleği midir? Geçmişten günümüze Öğretmenlik Kariyer Basamakları
Öğretmenler eğitim sisteminin en önemli parçalarından biridir. Ülkemizde bir milyonun üzerinde öğretmenin Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde görev yaptığı bilinmektedir. Öğretmenlik mesleği resmi olarak kariyer mesleğidir. Fakat konuyla ilgili farklı tartışmalar yapılmaktadır. Öğretmenlik kariyer basamağında ilerleme yöntemlerinin anlamlı olmadığını savunan görüşlerin yanı sıra yeterli bulunlar veya geliştirilmesini talep edenlerde bulunmaktadır.
Öğretmenlerin kariyer basamaklarında tırmanması mali ve özlük haklarında iyileşmeler almalarına imkan sağlamıştır. Geçmişten günümüze öğretmenlik mesleği kariyerinde yaşanan gelişmeleri haberimizde özetledik.
Öğretmenlik Kariyer Basamaklarında Yükselme Yönetmeliği
Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde görev yapan öğretmenler ilk olarak 2005 tarihinde Öğretmenlik Kariyer Basamaklarında Yükselme Yönetmeliği ile birlikte üç sınıfa ayrıldı. Öğretmen, uzman öğretmen, baş öğretmen olmak üzere üç kariyer basamağına ayrıldı. Gerekli yeterliliği gösteren öğretmenler bir basamak ilerliyordu. 2009 Yılında Türk Eğitim Derneği tarafından hazırlanan rapor özetle Öğretmenlik Kariyer Basamaklarında Yükselme Yönetmeliği'nin içerik olarak eksik olduğunu açıkladı.
Öğretmenlerin kariyer basamaklarını içeren akademik çalışmalar sonucunda ise Milli Eğitim Bakanlığı'nın daha planlı ve istikrarlı biçimde konuyla ilgili çalışmalar yapması gerektiği yaklaşımı ortaya çıktı.
Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yazılı Sınavı
2022 yılında kabul edilen Öğretmenlik Meslek Kanunu ile birlikte öğretmenlik mesleği resmi olarak kariyer mesleği olarak kabul edildi. Bu doğrultuda 19 Kasım 2022 yılında ise Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yazılı Sınavı ilk kez uygulandı. Sınavda başarılı olanlar uzman öğretmen veya baş öğretmen olarak bir basamak ilerledi. Öğretmenlerin basamak ilerlemesi öğretim tazminatı ve derece olarak yükselmeyi de beraberinde getirdi.
Uzman öğretmen olabilmek için yüksek lisans, başöğretmen olabilmek için doktora yapanlar Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yazılı Sınavı'ndan muaf tutuldu.
Milli Eğitim Akademisi
Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun yeniden düzenlenmesiyle birlikte konuyla ilgili değişiklikler yapılacağı yayınlanan taslakta yer aldı. Buna göre Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yazılı Sınavı kaldırılacak. En az 10 yıl hizmet süresini dolduran öğretmenler Milli Eğitim Akademisi tarafından eğitime alınacak ve başarılı olanlar uzman öğretmen basamağına yükselecek. Uzman öğretmenlikte en az 10 yıl hizmet süresini dolduran öğretmenler Milli Eğitim Akademisi tarafından eğitime alınacak ve başarılı olanlar baş öğretmen basamağına yükselecek.
Mebpersonel/Özel Haber
Kaynak:
Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.