Öğretmenler Meslek Dışı Görevlerde Yer Almayacak! İşte Öğretmenlerin Hak, Görev ve Sorumlulukları
Öğretmenlerin Hak, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
Öğretmenlik Meslek Kanunu düzenlemesi Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapıldı. Meclis, Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Öğretmenlik Meslek Kanunu görüşmelerini tamamladı. Öğretmen kariyer basamakları, Milli Eğitim Akademisi, eğitim çalışanlarına uygulanan şiddet olaylarına verilecek cezalar gibi pek çok konuyu kapsayan 39 maddelik kanun teklifi görüşmede kabul edildi. Buna göre öğretmenler meslek dışı görevlerde yer almayacak! Öğretmenlerin hak, görev ve sorumlulukları nelerdir? İşte ilgili maddeler;
Öğretmenlerin hak, ödev ve sorumlulukları
MADDE 5- (1) Öğretmenler:
a) Öğrencileri; Anayasada ifadesini bulan temel ilkelere bağlı, Türk Milletinin millî, manevi, ahlaki ve kültürel değerlerini benimsemiş, ülkesine, içinde yaşadığı topluma ve insanlığa karşı sorumluluk hisseden erdemli insanlar olarak yetiştirir.
b) Öğrencilerin bedensel, zihinsel, duygusal, sosyal ve ahlaki bakımdan gelişimi için çaba gösterir, bu doğrultuda meslektaşları, aile ve veli ile işbirliği yapar.
c) Öğrencilerin özel gereksinimleri ile ilgi ve yeteneklerini dikkate alır ve kişilik haklarına saygı gösterir.
ç) Öğrencilerin, eğitim öğretim ortamlarında her türlü olumsuz söz, tavır ve davranışlardan korunmaları için çaba gösterir ve gerekli tedbirleri alır.
d) Öğrencilerin gelişim seviyelerine ve eğitim öğretim ihtiyaçlarına uygun eğitim araç ve gereçlerini seçer, bu araç ve gereçlerin etkin kullanımını gözetir ve tekniklerini uygular.
e) 14/6/1973 tarihli ve 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanununda düzenlenen Türk millî eğitim sisteminin genel amaç ve temel ilkeleri ile Bakanlıkça belirlenen öğretim programları doğrultusunda eğitim öğretim sürecini planlar ve yürütür.
f) Eğitim öğretim faaliyetlerinin etkili ve verimli olabilmesi için rehberlik hizmetleri ile iş birliği yapar ve bu hizmetlerden yararlanır.
g) Eğitim öğretim faaliyetlerinin niteliğinin artırılması için meslektaşlarıyla iş birliği yapar.
g) Görev yaptığı eğitim kurumundaki eğitim öğretim faaliyetlerini ve sorumluluklarını aksatmadan mesleki açıdan kendini geliştirir.
(2) Öğretmenler; derse girmek, nöbet tutmak, merkezi veya mahalli yapılan sınavlarda görev almak, kurul ve komisyonlara, tören ve toplantılara, öğrencilere yönelik düzenlenecek etkinlikler ile kulüp faaliyetlerine katılmak, öğrenci rehberlik hizmetlerini yürütmek, uygulama gerektiren eğitimleri koordine etmek ve eğitim öğretim süreçlerine ilişkin diğer iş ve işlemleri yürütmekle görevlidir. Öğretmenlerin bu fıkrada belirtilen görevlere ilişkin usul ve esaslar ile eğitim öğretim süreçlerine ilişkin diğer görevleri okul tür ve kademelerine göre Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.
(3) Öğretmenler mevzuatta açıkça belirlenen hususlar ile olağanüstü hâl, genel afet ve salgın hastalık durumları haricinde meslekleriyle ilgili olmayan iş ve faaliyetlerde rızaları dışında görevlendirilemez.
Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.