Eğitim Bir Sen'den son dakika Öğretmenlik Meslek Kanunu açıklaması
Eğitim Bir Sen'den son dakika Öğretmenlik Meslek Kanunu açıklaması
Eğitim Bir Sen, 81 ilde Öğretmenlik Meslek Kanunuyla ilgili basın açıklaması gerçekleştirdi. EBS Genel Başkanı Ali Yalçın, yapmış olduğu açıklamada ''Kanunun kapsamı yönüyle düğme daha baştan yanlış iliklenmiştir '' ifadelerini kullandı.
Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda da kanunun kapsamı yönüyle düğmenin daha baştan yanlış iliklendiğini kaydeden Yalçın, “Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik ünvanlarının eğitim ve öğretimin içerisinde bilfiil bulunan ve çoğunlukla da öğretmenlik ünvanını kazanılmış hak olarak uhdesinde bulunduran şube müdürleri ile dengi ve üstü kadrolarda bulunanların, fiilen öğretmenlik yapmadıkları ve genel idare hizmetleri sınıfına dâhil olmaları gibi gerekçelerle kariyer basamakları sınavına girmelerine dahi imkân tanınmamıştır.
Eğitim yönetiminin yükünü omuzlayan, sorunları sırtlayan ve aslında öğretmen olan millî eğitim uzmanı, Bakanlık müfettişi, il millî eğitim müdürü ve yardımcıları, ilçe millî eğitim müdürü, araştırmacı, şube müdürü, eğitim müfettişi, eğitim müfettiş yardımcısı ve eğitim uzmanı kadrolarında görev yapanlardan aranan hizmet süresini tamamlayanlara da uzman öğretmenlik, başöğretmenlik ünvanına dayalı hakların tanınmasını istiyor; meslek kanunu tasarısında bu konudaki değişiklik talebini ve ihtiyacını bir defa daha haykırıyoruz” şeklinde konuştu.
Meslek kanununun, öğretmenlik mesleğini düzenleyen müstakil bir kanun beklentisini karşılama yönünde olumlu bir adım olmanın ötesine geçemediğini, öğretmenlerin beklentilerini karşılayamadığı gibi eğitim çalışanları arasında da ayrıştırıcı, farklılaştırıcı, dışlayıcı bir içerikle yürürlüğe girdiğini vurgulayan Yalçın, şunları söyledi: “Anayasa Mahkemesi’nin kısmi iptal kararı sonrası, Bakanlığın girişimiyle yeni bir Öğretmenlik Meslek Kanunu tasarısı hazırlandığını, Cumhurbaşkanlığında son şekli verilen tasarının TBMM’ye sevk edileceğini biliyoruz.
Bakanlığın eğitimin paydaşlarıyla yaptığı görüş alışverişleri sonrasında ise taslağın içeriğinin kamuoyunca bilinir hâle geldiği görülmektedir. Ancak taslağın şekillendiği süreçte, eğitim çalışanları arasında ayrımcı ve dışlayıcı bakış açısının değişmediğini görmekteyiz. Şube müdürü ve dengi veya üstü kadrolarda bulunan personelin büyük bir çoğunluğunun diğer bakanlıklardan farklı olarak öğretmen kökenli olduğu, öğretmenlik ünvanının bu kişiler yönünden kazanılmış bir hak, hak edilmiş bir ünvan, yetkinliğe sahip bir mesleki tecrübe sahipliği niteliğine sahip olduğu unutulmaktadır.
Yine söz konusu kadrolarda bulunanların eğitim ve öğretim kamu hizmetinin niteliği gereği eğitim ve öğretimden ayrıştırılması mümkün bulunmayan eğitim yönetimi ve denetimi faaliyetlerini icra ettikleri, bulundukları kurumların sadece bir idari faaliyet yürütülen yerler değil, eğitim kurumlarını tamamlayan yapılar oldukları, bizatihi eğitim ve öğretimin içinde bulundukları göz ardı edilmektedir.”
Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.