Tüm detaylarıyla dava süreci: LGS’de o soru neden iptal edildi?

Tüm detaylarıyla dava süreci: LGS’de o soru neden iptal edildi?

2024 yılı LGS sınavına giren öğrenciler için son dakika gelişmesi. Ankara 3. İdare Mahkemesi sınavda sorulan bir sorunun kökünün şaşırtıcı olduğuna karar verdi ve sınav sorusu iptal edildi. İşte dava süreci ve tüm detaylar…

LGS Sınavı 2 Haziran 2024 tarihinde tamamlanmıştı. Fakat sınavın ardından bazı sorunlar oluştu. Özellikle Fen Bilimleri bölümündeki bir soru öğrencinin dikkatini çekti. Emre Bayar isimli öğrenci cevapta farklı bir şık daha olması gerektiğini öne sürerek idare mahkemesine dava açtı.

Dilekçesinde cevap anahtarının yeniden düzeltilmesi ve sorunun iptal edilmesini talep etti. Ankara 3. İdare Mahkemesi konu üzerine yaptığı inceleme sonrası şöyle bir karara vardı: “Soruyu okuyan her öğrenci aynı anlamı çıkaramıyor. Netlik olmadığı için soru iptal edilebilir.”

Mahkeme sürecinin detayları…

Davacı Emre Bayar dilekçe yazarak talebini mahkemeye ulaştırdı. Mahkemeye sunulan bilirkişi raporunda dava konusu sorunun öğrencileri farklı cevaplar vermeye yönlendirebileceği ifade edildi.

Ankara 3.İdare Mahkemesi konuyla ilgili bilirkişi raporunu inceledi ve tespitlerin yerinde olduğuna kanaat getirdi. Dava konusu sorunun bu sebeplerden dolayı iptal edilmesi ile sonuçlandı.

Mahkeme karar verdi

Mahkeme son olarak şu değerlendirmeyi yapıp kamuoyu ile bu fikrini şu ifadelerle iletti;

“Sorunun doğru cevabının ortaya çıkabilmesi için adayın üst seviye bazı kazanımlara sahip olması gerekiyor. Farklı değerlendirme yapılma ihtimali sebebiyle 8. sınıf seviyesine uygun gözükmüyor."

Mahkemenin dikkatini çeken diğer nokta ise aslında soru kökenindeki çeldiricilikten daha çok öğrencilerin anlama düzeyi olmuştu. Mahkeme kararının paylaşıldığı o dilekçede aslında herkesi ilgilendiren kritik farklı bir detay daha yer alıyordu. Sanıldığı gibi ve beklendiği düzeyde 8. sınıf öğrencileri bu soruya seviyeleri gereği tam olarak hakim değildi.

HABERE YORUM KAT

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.