Memur ve emekli maaşları için 4 farklı zam senaryosu

Memur ve emekli maaşları için 4 farklı zam senaryosu

Memur ve emekli maaşları için 4 farklı zam senaryosu

TÜİK’in ağustos ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla, yıl sonunda yapılacak 6 aylık zam oranlarının ilk iki verisi netleşti. Memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam için dört farklı senaryo konuşuluyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ağustos ayında enflasyonun aylık bazda yüzde 2,47, yıllık bazda ise yüzde 51,97 olduğunu açıkladı.

Memur ve memur emeklilerine enflasyon farkı ödenmesi için enflasyonun yüzde 3,99 oranında daha artması gerekiyor. Bu durumda, 7. Dönem Toplu Sözleşme ile belirlenen yüzde 6’lık zam oranına ilave yapılacak.

SGK ve Bağ-Kur emeklileri ise temmuz ayı için yüzde 3,32, ağustos ayı için yüzde 2,47 oranında enflasyon farkını şimdiden hak etmiş durumda.

Bu zamlar Ocak 2025 maaşlarına yansıyacak ve her ay açıklanan enflasyon oranları üzerinden kümülatif olarak hesaplanacak.

Memurlar ve emeklilere ek zam

Memur ve memur emeklileri, toplu sözleşme zammına ek olarak enflasyon farkı da alıyor. Ocak 2025’te memurlar ve emekliler, yüzde 15 oranında toplu sözleşme zammı alacaklar. Ağustos sonu itibarıyla bu oran yüzde 5,78'i geçmiş durumda. Net zam oranı, eylül, ekim, kasım ve aralık aylarına ilişkin enflasyon verilerinin açıklanmasıyla kesinleşecek.

Emekli maaşlarına zam senaryoları

Yıl sonu enflasyon beklentilerine göre emekli maaşlarına yapılacak zam için dört senaryo öne çıkıyor:

  • Enflasyon yüzde 38 olursa: Emeklilere yüzde 10,63 zam farkı yapılacak.
  • Enflasyon yüzde 40 olursa: Zam farkı yüzde 12,24 olacak.
  • Enflasyon yüzde 42 olursa: Emekliler yüzde 13,85 zam alacak.
  • Enflasyon yüzde 43,31 olursa: Zam farkı yüzde 14,90 olacak.

Ağustos ayında yapılan Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre, yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 43,31 olarak öngörülüyor. Bu durumda, emekliler yüzde 14,90 zam alabilir.

En düşük emekli maaşına yeni düzenleme ihtimali

Temmuz ayında yaşanan ‘sıfır zam’ sorununun yeniden yaşanmaması için en düşük emekli maaşının 12.500 TL’den 14.000 TL’ye çıkarılması da gündemde. Bu artış, milyonlarca emekliyi yakından ilgilendiriyor.

HABERE YORUM KAT

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.