Kredi kartlarında taksit ve limit sınırlaması gündemde
Kredi kartlarında taksit ve limit sınırlaması gündemde
Kredi kartı harcamaları düşüşe geçmeye başladı. Geçtiğimiz yıl mayıs ayının son günlerinde Merkez Bankası raporuna göre, 13 haftalık yıllıklandırılmış toplam kredi kartı büyüme oranı yüzde 258,34 civarına ulaşmıştı.
Bu yılın Mart ayının son günlerine gelindiğinde ise yüzde 100’ü geçmeyen kredi kartı büyüme oranı mayıs sonunda yüzde 50’lere kadar düşüş sergiledi.
‘ENFLASYONUN İKİ TÜRLÜ AYAĞI VAR’
Son zamanlarda kredi kartı nakit avans çekimlerinde taksit sayıları aşağıya çekilmiş, kredi kartı faiz oranları da artırılmıştı.
Konu hakkında açıklamalarda bulunan Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram şu cümlelere yer verdi: “Kredi kartı harcamaları rekor seviyelerden bir hayli uzakta. Şu anda kredi kartlarında aylık büyüme oranları yüzde 50’lere geriledi.
Zaten ekonomi yönetimi ve Merkez Bankası atmış olduğu adımlarda harcamaların azaltılmasını amaçlıyordu. Enflasyonun iki türlü ayağı vardır: Biri tüketim, diğeri ise üretim tarafıdır. Üretim tarafında verilmeyen kredilerle, yani kredi arzının kısılmasıyla birlikte üretim kısmı dengelenmiş durumda.
‘AZ HARCANMASINA İLİŞKİN DEĞİL’
Tüketim kısmında hala katılık yaşanan bazı hususlar var. Lokanta sektörü, konut, sağlık sektöründe bir hayli artış var. Bu alışverişlerin birçoğu kredi kartı ile yapılıyor. Atılacak adımlar kredi kartlarının az harcanmasına ilişkin değildir. Çünkü kredi kartı ne kadar fazla kullanılırsa kayıt dışı ekonomi ile mücadele fazla olur ve kredi kartı ile alışveriş yapılan yerler fatura keser. Amaçlanan şey tüketimin azaltılmasıyla birlikte enflasyonla mücadele edilmesidir.
'HAYAT PAHALILIĞI DEVAM EDİYOR'
Biz kredi kartı harcamalarında bir limit sınırlaması bekliyorken, vatandaş kendisini otomatik olarak kıstı. Hayat pahalılığı devam ediyor. Kredi kartı harcama hızı yavaşlayacaktır.
'BÜYÜMEYİ AZALTTI'
Faiz oranlarındaki artışlar, kredi kartı limitlerinin harcamalara yetmemesi, harcanan ve limitleri doldurulan kredi kartlarının tekrar kullanılamaması kredi kartı harcamalarında büyümeyi azalttı.
‘BAYRAM HARCAMASI OLACAK’
Bayram harcaması olacak, 9 günlük tatil var. Bu süreçte özellikle lokanta ve hizmet sektörlerinde harcamalar artacaktır. Bu da maalesef enflasyonu tetikliyor. Kredi kartı harcamalarının azaltılması enflasyonla mücadele kapsamında ekonomi yönetiminin attığı adımlar diyebiliriz.
KREDİ KARTI FAİZLERİNDE SON DURUM NEDİR?
Kredi kartlarında üç farklı faiz oranı var. Birincisi kamu bankalarında yüzde 4.55 olan, alışveriş faiz oranıdır. Diğeri aylık 4.55 civarında olan gecikme faizidir. Bir diğeri de yüzde 5’lik nakit çekimi avans faizidir.
4.25’lik olan alışveriş faizinde eğer siz kredi kartı borcunuzu ödemediniz. Son ödeme gününe kadar ödemediniz ve bu bir ay boyunca işledi. Hesap kesim tarihi ile son ödeme tarihi arasında 10 günlük vakit vardır. Bu 10 gün için alışveriş faizi, geri kalan 20 gün için ise gecikme faizi uygulanır. Nakit avans çekerseniz de aylık yüzde 5 faiz oranı ile nakit avans çekersiniz.
NAKİT AVANS HANGİ DURUMLARDA KAPATILIYOR?
Üç kere üst üste asgari ödeme yapmazsanız kredi kartınız nakit avansa kapatılıyor. Nakit avansı tekrar açtırmak için kredi kartı borcunun kapatılması gerekiyor.
'TAKSİT VE LİMİT SINIRLAMASI GÜNDEMDE'
Kart harcamalarının azaltılması adına kredi kartlarıyla ilgili yeni bir düzenlemenin gelmesi gerekiyor. Taksit ve limit sınırlaması gündemde olabilir. Çünkü yaz aylarında enflasyonu düşüremezsek kışın ciddi bir enflasyonla karşı karşıya kalabiliriz.
‘LİMİT DÜZENLEMESİNE İHTİYACIMIZ VAR’
Hane içi gelir seviyesi belirlenerek bu gelirin 3-4 katı civarında bir kredi kartı limiti olması gerektiğini düşünenlerdenim. Şu anda neredeyse kredi kartı limitleriyle araba alır hale geldik. O yüzden kredi kartı limit düzenlemesine ihtiyacımız var. Ticari olarak bunun bir çek ve ödeme aracı olarak kullanılmasının önüne geçilmelidir.
Enflasyonda katılığın kırılmadığı lokanta ve hizmet sektörlerinde kredi kartı taksit sınırlamasının gelmesinin gerektiğini düşünüyorum.
FAİZLER YÜKSELİŞE GEÇER Mİ?
Bu politika faizine endekslidir. Eğer politika faizi bir miktar daha artarsa hem kredi kartı faizleri hem de nakit avans faizleri yükseltilecektir.” değerlendirmelerinde bulundu.
Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.