Kardeş kavgası dönemi bitiyor… Miraslar artık çözüme ulaşacak !

Kardeş kavgası dönemi bitiyor… Miraslar artık çözüme ulaşacak !

Miras konusu, ebeveynlerimiz yaşlanmasıyla birlikte sıkça gündeme gelir hale geldi. Ebeveynlerimizin yaşlanmasının ve vefatının ardından tartışılan en büyük konu genellikle malların paylaşımı oluyor. Bu durum maddi ve manevi olarak yoruyor...

Özellikle hastalık durumunda anne babasına bakmış olan çocuklar, vefatlarının ardından hemen mirastan hak sahibi olmak istiyorlar. Geçmiş zamanlarda çok fazla tartışmaya bir çok ailenin yıkılmasına sebep olan bu durum, yeni düzenlemelerle netleşmiş oluyor. Bu durumda her hak sahibi korunmuş oluyor ve adalet de sağlanmış oluyor.

Bu yeni düzenlemenin içeriği neleri kapsıyor?

Maalesef miras anlaşmazlıkları aileler arasında en sık karşılaştığımız sorun haline geliyor ve çözülmesi de oldukça zorlaşıyor. Ancak bu yeni uygulama sayesinde haksızlığa uğrayan hak sahipleri kurumuş oluyor ve adaletin yerini bulması öngörülüyor. Bu yeni düzenleme sayesinde, miras sorunu kardeşler arasında adil bir biçimde çözülüyor. Önemli nokta olan taşınmazın satışı gerçekleşmediği durumlarda, zaman aşımı süresi geçmiş olsa bile hak talep edilebiliyor.

Türk Medeni Kanunu’nun hükümlerine baktığımızda, anne-baba mülk sahibi olarak, kendi iradeleriyle mülklerinin kullanma veya isteklerine göre çocuklarına devretme hakkına sahiptir. Fakat, ebeveynin vefat etmesi durumunda bu haklar da belirli değişikler olabilir. Anne ve babanın vefatının ardından açılan davaya ilişkin, anne ve babadan kalan tüm mülk kardeşler arasında eşit olarak dağıtılır.

Dava açarak mal talebinde bulunmak mümkün

Fakat bir çok insan, anne ve babasının yaşarken onlara devrettiğini mal varlıklarının üzerine hak sahibi olduklarının farkında bile değildir. Durum böyle olunca bu durumdan haberdar olmadıkları için de haklarını aramıyorlar. Hatta bazen de anne baba hayattayken veya kardeşin onayıyla mülk el değiştirmiş olabiliyor. Fakat bu durumun üzerinden ne kadar zaman geçerse geçsin Asliye Hukuk mahkemesine dava açarak diğer kardeşin malının talep etmesi mümkündür.

Ancak en çok karşılaşılan durum olan; çocuk , anne ve babasının ölümünden sonra malı miras olarak alıp onu para karşılında satarsa mahkeme o parayı miras olarak kabul etmeyecektir. Bu durumda da diğer kardeşlere dağıtmayacaktır.