Artık okullarda kayıt parası alınmıyor! Peki anasınıfı?

Artık okullarda kayıt parası alınmıyor! Peki anasınıfı?

Milli Eğitim Bakanlığı bu yıl özellikle kayıt parası konusu üzerinde velileri sık sık uyarıyor. Öğrenciler okula merkezi sistemle kayıt oluyor. Hal böyle olunca kayıt parası adı altında herhangi bir ödemenin yapılması da yasal olmuyor.Peki anaokullarında?

Okul öncesi eğitim kurumlarında durumun işleyişi biraz daha farklı. Normal şartlarda ilkokul, ortaokul veya lise kademesindeki bir öğrenci okula kayıt olurken herhangi bir ücret ödemiyor. Okul kayıt parası veya farklı bir isimle para talep edildiğinde yasal olarak farklı cezai yaptırımları bulunuyor.

Şikayet edip hakkını arayabilir!

Veli böyle bir durumla karşılaştığında valiliğe giderek şikayet ederek hakkını arayabiliyor. Fakat bu durum anaokulu kayıtları için geçerli değil. Okul öncesi eğitim kurumlarında katkı payı alınabiliyor. Hatta aylık bir ücret alınarak katkı payı adı altında döner sermayeye aktarılıyor.

Her okulun kendi için belirlemiş olduğu katkı payı miktarı ise farklılık gösteriyor. İstanbul'daki bir İlkokulu anasınıfı şubesinde okuyacak bir öğrencinin ödeyeceği katkı payı aylık 600 TL'yi bulabiliyor. Bu rakam semt veya il değiştikçe daha da artık azalabiliyor.

Katkı payı ödeniyor

Anasınıflarına katkı payı en az 150 TL'den başlıyor. 1.500 TL'ye kadar ulaşabiliyor. Bu oldukça yasal bir durum. Anaokullarında velilerden aidat parası istenebiliyor. Bu konuyu şikayetvar hattına bir veliden gelen mesaj üzerinden daha detaylı incelemek gerekirse;

Milli Eğitim Bakanlığına şikayet hattına bir veli devlet anaokullarında ne kadar ödeme alındığını şu şekilde aktarıyor:

“Öğrenci başına 900 TL ücret talep ediliyor. Yemek için 400 TL, temizlik için 500 TL olmak üzere toplamda 900 TL isteniyor..”

HABERE YORUM KAT

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

3 Yorum