Kripto para için iki farklı vergi! Ayrıntılar ortaya çıktı…
Türkiye'de kriptodan elde edilen kazanç için işlem ve stopaj vergisi olmak üzere iki farklı vergilendirme süreci başlayacak. Sermaye Piyasası Kurulu ve Gelir İdaresi Başkanlığı'nın çalışmalar yürütmesi ile vergi oranları piyasayı sarsmayacak şekilde oldu.
Kriptodan gelen kazanç adına vergi verilmesi durumu tüm dünyada tartışılıyor. Başta ABD olmak üzere büyük devletlerin vergi almaya başlaması için öncelikle dolar ve Euro olmak üzere rezerv paralar için tehdit oluşturan kripto varlıklardan vergi alınması için ilk olarak kriptonun tanımlanması gerekli.
ABD gibi ülkelerde elde edilen kazanç yasadışı yolla olsa da kişisel olarak beyanname ile beyan edilip ödendiğinden kripto paradan elde edilen gelir tamamen olmasa da yine vergiye tabi tutuluyor.
Fakat bu durum Türkiye gibi ülkelerde tam olarak böyle değil. Bu tür ülkelerde kişisel beyanname ile vergisini ödemediği ülkelerde bu alandan elde edilen gelir neredeyse hiç vergiye tabi tutulmuyor.
İki farklı vergi için çalışma yapılıyor!
Bu konuyla ilgili Sermaye Piyasası Kurulu da bir çalışma yapıyor. Bununla beraber kripto varlıkların yasalarla düzenlenmesinin diğer tarafı Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından da önemli bir çalışma yapılıyor.
Çalışmaya dair ilk haberi Ondokuzmayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Batı sosyal medyadan yayımladı. Batı, kripto için Gider Vergileri Kanunu'na bir tür işlem vergisinin ekleneceğini diğer yandan Gelir Vergisi Kanunu'nun 75.'inci maddesi uyarınca Menkul Sermaye İradı olarak değerlendirilen kripto paranın stopaj yani vergi kesintisi yoluyla vergilendirileceğini ifade etti.
Belirlenen vergi oranı piyasayı ürkütmeyecek
Konunun ayrıntıları ile detaylar kripto para kazancı sağlayanlar tarafından merakla araştırılıyor. Öncelikle vergi mevzuatı düzenlemesi için Sermaye Piyasası Kurulu'nun sermaye piyasaları açısından yasal sınırları belirleyeceği düzenleme beklenecek. Gelir İdaresi Başkanlığı, kripto paraya birisi şu anda oranı yüzde 5 olan Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) gibi düşük oranlı bir işlem vergisi getirmeyi hedefliyor.
Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.